Çevre Görevlisi Kaç Firmaya Bakabilir?
Çevre görevlisinin rolü Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği ile düzenlenmiştir. Bu yönetmeliğe göre, bir çevre görevlisinin, dahili bir çevre yönetim birimi kurması için yasal bir gereklilik olmayan en fazla kaç tesise hizmet sağlayabileceği ile ilgili EK-1 ve EK-2 listesine göre görevlendirilebilir. Bu sınırlama, görevlinin her tesise yeterli zaman ve dikkat ayırabilmesini, çevre düzenlemelerine uyumu ve çevresel risklerin uygun şekilde yönetilmesini sağlamaktadır.
Çevre yönetim birimi kurması gereken tesisler için düzenlemeler farklılık gösterir. Bu daha büyük veya daha yüksek riskli şirketlerin, operasyonları genellikle daha karmaşık çevresel etkilere sahip olduğundan, birim içinde özel bir ekibi veya birden fazla çevre görevlisi olmalıdır. Bu kurulum, çevre yönetim süreçlerinin daha kapsamlı bir şekilde ele alınmasını ve sürekli olarak izlenmesini sağlar; bu, tek bir çevre görevlisinin çok sayıda şirketi yönetmesi durumunda mümkün olmayabilir.
Bir çevre görevlisinin denetleyebileceği tesis sayısına bir sınır koymanın amacı, görevlinin aşırı yüklenmesini önlemektir; bu, yetersiz izleme ve çevre yasalarına uyulmamasıyla sonuçlanabilir. Türkiye, şirket başına düşen memur sayısının düzenlenmesiyle, her şirkette çevresel risklerin doğru şekilde değerlendirilmesi, yönetilmesi ve raporlanması sağlanarak hem çevrenin hem de toplum sağlığının korunması hedeflenmektedir.
Çevre Görevlisi EK-1’den Kaç Firmaya Aynı Anda Bakabilir?
Çevre görevlisi EK-1 olarak nitelendirilen çevreye kirletici etkisi yüksek işletmelerin her biri için 2 puan almakta ve toplamda bu listeden 8 firmaya aynı anda hizmet verebilmektedir. İş güvenliği ile ilgilenenler bunun yüksek tehlikeli sınıfta olduğunu betimlemektedirler. Bu nedenle çevre görevlisinin işinin hakkını verebilmesi için bu listedeki enerji endüstrisi, madencilik, yapı malzemeleri endüstrisi, metal endüstrisi, kimya ve petrokimya endüstrisi, yüzey kaplama, orman ürünleri ve selülöz tesisleri, gıda endüstrisi, tarım ve hayvancılık, atık yönetimi, maddelerin depolanması, doldurma ve boşaltılması ile ilgili firmalar bu kategoride yer almaktadır.
Görüldüğü üzere yüksek tehlikeli sınıfta yer alan bu çevreye kirletici etkisi yüksek firmalar, çevre görevlilerinin yalnızda aynı anda 8 tanesine hizmet vereceği şeklinde düzenlenmiştir. Bu firmaların işlemleri ve periyodik raporları yoğun olduğu için çevre görevlisinin ancak 8 adedine verimli hizmet sunabileceği öngörülmektedir. Sanayilerin toplu şekilde bulunduğu bölgelerdeki ortak atık su arıtma tesisleri de çevre görevlisinin iki puan aldığı firmalar arasında yer almaktadır.
Çevre Görevlisi EK-2’den Kaç Firmaya Aynı Anda Bakabilir?
Yukarıdakine benzer bir uygulama EK-2 olarak adlandırılan firmalar için de geçerlidir. Ancak bu listedeki firmaların her biri 1 puan olduğu için, çevre görevlisi toplamda 16 tanesine hizmet verebilmektedir. Çünkü görevlinin maksimum erişebileceği puan aynı anda 16 olarak belirlenmiştir. Elbette her iki listeden de firmalara karışık şekilde de hizmet verebilmektedir. EK-2 kapsamındaki işletmeler hakkında bilgi vermek gerekirse; yine aynı endüstriler olmak üzere çevreye etkisi normal olan işletmeler olarak lanse edilmektedir.
Tüm bu işletmeler Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliğin eklerinde yer almaktadır. Hangi işletmelerde hangi tür birimlerin kurulması gerektiği ile ilgili de detaylı bilgilerin yer aldığı bu yönetmelik ile çevre görevlilerinin hangi firmalara kaç adede kadar bakabileceği net olarak aktarılmaktadır. Çeşitli endüstri tesislerinin olduğu bu iki farklı listede, firmaların kapasiteleri, ısıl güç işlem potansiyelleri, atık durumları gibi çeşitli etkenler söz konusu olmaktadır. Çevre görevlisi aynı anda kaç firmaya bakabilir konusunda ilgili kanun ve yönetmelikler çerçevesinde hareket edilmeli, çevre danışmanlık firmaları bu mevzuata göre görevlileri yetkilendirmelidir. Çevre danışmanlık modülü görevlinin görev sınırı konusunda zaten bir şekilde yetkilileri uyarmaktadır.
- İzlenme: 209