Skip to main content

Yeşil Yıldız Nedir?

Yeşil yıldız çevreye duyarlı konaklama tesisleri için düzenlenmiş ve kalite etiketi anlamına gelen bir sertifikasyonun adıdır. Çevreye zarar vermeyen veya en az vermek için çaba sarf eden konaklama tesisleri belirli şartları yerine getirdikleri zaman yeşil yıldız almaya hak kazanıyorlar. Atmosfere gün geçtikçe daha fazla zarar veren insanoğlunun yaptıklarını telafi etmek için düzenlenen birçok çevre programından biri olan yeşil yıldız sertifikası, turizm alanında faaliyet gösteren her türlü konaklama tesisinin almak istediği bir lisans olarak bilinmektedir.

Yeşil Yıldız Nedir? - Model Çevre

Günümüzde duyarlı turistler yeşil yıldız sertifikasının ne anlama geldiğini bilirler ve bu sertifikaya sahip olan tesisleri tercih ederler. Bu konuda yabancı turistlerin daha bilinçli ve seçici oldukları görülmektedir. 2008 yılında başlayan yeşil yıldız programına katılmak isteyen konaklama tesisleri, çevre danışmanlık firmaları aracılığıyla profesyonel bir başvuru yapabilmektedir.

Çevreyi korumak, insanların çevre ile ilgili daha duyarlı hale gelmesini sağlamak ve onlara çevre kirliliğiyle ilgili farkındalık kazandırmak, turizm alanında faaliyet gösteren tesislerin de hem işletme sürecinde hem de inşa sürecinde bu programa uygun hareket etmelerini sağlamak yeşil yıldız sertifika programının ana hedefleri arasında yer almaktadır.

Yeşil Yıldız Puanlama Sistemi Nasıldır?

Çevreyi korumak söz konusu olduğu zaman sadece kirliliği önlemek değil, müşteriler için temiz havayı sağlamak, su israfını önlemek gibi amaçlar da dahil olmaktadır. Yeşil yıldız başvurusunda tesislerin birden çok kriteri ne derece karşıladıkları bir puanlama sistemi ile değerlendirilmektedir. Toplam 8 kriterde yapılan puanlama sonucu işletmenin yeşil yıldız sertifikası alıp almayacağına karar verilmektedir.

Yeşil Yıldız Puanlama Nasıldır? - Model Çevre

Çevre bilinci ile ilgili olarak yapılan puanlamada tesisler aşağıdaki kriterleri karşılamak zorundadır:

  • Tesisin çevre politikasına ve eylem planına sahip olması,
  • Eylem planını uygulamak üzere tesiste bir uzmanın yer alması, çevre danışmanlık firmasından profesyonel hizmet alınması,
  • Personelin çevre duyarlılığı konusunda eğitilmesi,
  • Atık su planının çevre bilinci ile hazırlanmış olması,
  • Tesiste kullanılan donanımların periyodik olarak bakımlarının yapılması,
  • Tesiste enerji tüketimi, su tüketimi gibi istatistiklerin toplanması,
  • Tesiste kullanılan her türlü kimyasal maddenin izlenmesi ve istatistik şeklinde kaydedilmesi,
  • Tesiste kullanım sonrası ortaya çıkan atıkların takip edilmesi

Puanlamada yer alan ve belirli bir sayıya karşılık gelen değerlendirmelerde ise aşağıdaki dağılım söz konusu olmaktadır:

  1. Genel Yönetim >> 13 konu = 72 puan
  2. Eğitim >> 6 konu = 17 puan
  3. Yatak Odalarındaki Düzenlemeler >> 23 konu = 70 puan
  4. Çevreye Uyum, Düzenleme Faaliyetleri >> 6 konu = 27 puan
  5. Ekolojik Mimari >> 8 konu = 42 puan
  6. Enerji Kullanımı, Verimliliği >> 22 konu = 178 puan
  7. Su Kullanımı, Tasarrufu, Temizliği >> 16 konu = 57 puan
  8. Kimyasal Maddeler >> 6 konu = 16 puan
  9. Atıklar >> 12 konu = 53 puan
  10. Diğer Hizmetler >> 10 konu = 51 puan

Yeşil Yıldız Sertifikası Başvurusu Nasıl Yapılır?

Yeşil yıldız sertifikası başvurusunun nasıl yapıldığı konusunda çevre danışmanlık firmaları profesyonel ve lisanslı hizmet sunmaktadır. Tesisinizde birden çok alanda uzmanların yer aldığı bir yeşil yıldız başvuru takımı kurmanız faydalı olacaktır. Öncesinde tesisin ön analizini yapmanız gerekir. İstenen kriterleri ne denli karşıladığı tespit edilir ve buna yönelik atılacak adımlar planlanır.

Yeşil Yıldız Sertifikası Başvurusu Nasıl Yapılır? - Model Çevre

Temel kriterler zaten belli olduğu için çevre danışmanlık firmasından alacağınız destekle minimum taban puanı almak için hazırlık yapmalısınız. Çalışmalarınızı tamamladıktan sonra ilgili resmi evrakları düzenleyip dosya haline getirerek Kültür ve Turizm Bakanlığına başvuruda bulunabilirsiniz.

  • İzlenme: 1256