Skip to main content

Entegre Çevre Bilgi Sistemi Nedir?

Entegre çevre bilgi sistemi çevre danışmanlığı hizmetleri kapsamında görev yapan tüm uzmanların ve bu çalışmalara taraf olan tüm paydaşların bilmesi gereken en önemli dijital servislerden biridir. Çevreye karşı sorumluluğu olan, bünyesinde çevre danışmanı istihdam eden veya çevre danışmanlık firmalarından sözleşme kapsamında bu hizmeti alan tüm işletmelerin kullanması gereken en önemli sistemdir. 2872 sayılı Çevre Kanunu kapsamında yürütülmesi gereken tüm işlemlerin merkezi olarak takip edilmesi amacıyla oluşturulan bu sistem, bakanlığın istatistiklere ulaşmasını kolaylaştırmaktadır.

Entegre Çevre Bilgi Sistemi Nedir? - Model Çevre

Çevre ile ilgili sorumlulukların merkezi olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından takip edilen tüm süreçler, Entegre Çevre Bilgi Sistemine girilen bilgiler aracılığı ile olmaktadır. Çevre danışmanlığı hizmeti veren firmaların bünyelerinde görev yapan çevre mühendislerinin sorumlu olduğu işletme sayısına göre yapacağı işlemler de artmaktadır. Tesis yetkilisi olarak tanıtılan çevre sorumlusu, sorumluluk alanında olan tüm işletmeler için ilgili kayıt alanları doldurularak yetkilendirilmektedir.

2018 yılından itibaren kullanılmaya başlanan bu dijital sistem bakanlığın kontrolündedir. Çevre görevlilerinin lisanslarından işletmelerin sahip oldukları sertifika ve izinlere kadar birçok alanda bilgi girişi yapılan bir sistemdir. İşletmelerin atık beyanlarının da yapılabildiği bu sistem, birçok süreci hızlandırması açısından oldukça önemli bir işlevi yerine getirmektedir.

EÇBS Nedir? Nasıl Kullanılır?

EÇBS, Entegre Çevre Bilgi Sisteminin kısaltılmış hali olarak kullanılmaktadır. Nasıl kullanılması ile ilgili tüm çevre görevlilerinin eğitimden geçmesi ve kullanıma hakim olması önemlidir. Çünkü işletmelerin çevre ile ilgili tüm sorumluluklarını taşıyan ve süreçleri takip ederek başarılı şekilde noktalanmasını sağlayan bu görevliler olmaktadır. E-devlet üzerinden de giriş yapılabilen bu sistemin kullanılması son derece önemlidir çünkü hem talepler hem de lisans işlemleri için zorunluluk teşkil etmektedir. Kişisel uygulamaların yanı sıra işletmeleri ilgilendiren kurumsal uygulamaların da yer aldığı entegre çevre bilgi sistemi, il müdürlüklerinin ve merkezi yönetimin de kolaylıkla takip edebildiği sistemler arasındadır.

EÇBS Nedir? Nasıl Kullanılır? - Model Çevre

Entegre bilgi çevre sisteminin nasıl kullanıldığı ile ilgili birçok bilgi mevcuttur ancak direkt olarak bakanlığın sayfasından kullanım ile ilgili en ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz. Sizlere yetki tanımlaması yapacak genel müdürlük bakanlık koordinesinde olduğu için, kullanım kılavuzunu bizzat işin merkezinden öğrenmeniz en sağlıklı yöntem olacaktır.

Kısaca EÇBS olarak da bilinen bu sistemin online olarak çalışması internet bağlantısına ihtiyaç duyulmasına neden olmaktadır. Sağlıklı bir internet bağlantısı ile bilgileri girebilir ve kaydedebilirsiniz. Böylece işletmeniz ile ilgili olan yasal süreçlerin de tamamlanmasını sağlarsınız. İşletmenizin çevre ile ilgili tüm duyarlılıkların, bulunduğu sektöre göre en güçlü yanlarını ve alınan tedbirleri girmeniz bilgilerin yansıtılması açısından faydalı olacaktır.

Entegre Çevre Bilgi Sistemi Atık Beyanı Nasıl Yapılır?

Öncelikle söylemek gerekir ki entegre çevre bilgi sistemi atık beyanı Çevre ve Şehircilik Bakanlığının belirlediği kriterlere göre yapılmalıdır. Yapılacak atık beyanı bir yıl önceki dönemi kapsamaktadır. Bu beyanın son verilme tarihi Mart ayının son günüdür. Dolayısıyla girişler için 1 Ocaktan itibaren toplam 3 ay verilmiş olmaktadır. Bu atık beyanını yapmak için ecbs sisteminde e-devlet şifreniz ile girmeniz gerekiyor.

Entegre Çevre Bilgi Sistemi Atık Beyanı Nasıl Yapılır? - Model Çevre

Atık beyanı yapacağınız tesisi listeden seçmeniz lazım. Bu liste sorumlu olduğuz tesislerin bulunduğu listedir. İşlem Yap diyerek bir sonraki aşama için bekleyebilirsiniz. Uygulamaya gitmeden önce tüm bilgi girişlerini ve seçilmesi gereken tesis bilgilerini tamamlamanız gerekmektedir.

Tesis bilgilerini güncellemeniz, tesis kodunu güncellemeniz, beyan edilecek atıkları seçmeniz veya girmeniz, tüm beyan bilgileri eksiksiz şekilde girildikten sonra onay kısmına geçilmektedir. Böylece Entegre Bilgi Çevre Sisteminin önemi daha iyi anlaşılacaktır.

  • İzlenme: 837